Zagrebački zbor Collegium pro musica sacra pjevao na Tekijama

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6847.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Da je obnova Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu živo započela, barem u duhovno-umjetničkom smislu, svjedoči i najnoviji koncert poznatog mješovitog pjevačkog zbora Collegium pro musica sacra (Društva za sakralnu umjetnost) iz Zagreba, održan u subotu 30. svibnja, koji je utkan u aktivnosti koje se provode u povodu predstojećeg obilježavanja 300. obljetnice Svetišta.

Podsjećanja radi, Svetište je početkom četvrtoga mjeseca ove godine objavilo kapitalno glazbeno djelo – dva CD-a sa 17 crkvenih popijevaka zaslužnog obnovitelja Svetišta, opata Ilije Okrugića Srijemca, a potom organiziralo peti po redu koncert Marijanskih pjesama koji je imao međunarodno i ekumensko obilježje. Pojačano djelovanje na polju afirmiranja svete glazbe, napose marijanskoga tipa, vidljivo je i u najnovijem gostovanju spomenutog pjevačkog zbora iz Zagreba koji je dan prije nastupa u crkvi Presvetoga Trojstva u Surčinu, pjevao u svetištu na Tekijama svetu misu, a potom i održao mali koncert.

Misno slavlje predvodio je ravnatelj Svetišta, vlč. Stjepan Barišić, uz koncelebraciju kolega iz dekanata: preč. Tomislava Kovačića, dekana, preč. Marka Lončara, srijemskokarlovačkog župnika i preč. Marka Loša, župnika župe Sv. Rok iz Petrovaradina.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6845.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6853.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Budući da je u okviru misnoga obrasca izabran evanđeoski odlomak o svadbi u Kani Galilejskoj u kojoj je Isus načinio svoje prvo čudo, pretvarajući vino u vodu, Barišić je svoju propovijed započeo podsjećanjem da je upravo Marijina poruka poslužiteljima „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5) iz toga odlomka izabrana za geslo jubileja Tekijskog svetišta. Međutim, posebnu pozornost usmjerio je na prazne posude koje se spominju u navedenom biblijskom odlomku i na svjedočanstvo da ih je Isus ispunio vinom, povezujući ih sa sadašnjom situacijom Svetišta na Tekijama koje se po broju vjernika i po broju štovatelja koji svoje molitve iznose pred čudotvornom slikom Gospe Tekijske, znatno smanjio. „Kažu mnogi da se iz raznih razloga naše crkve i svetišta prazne… Što učiniti? Pa, i prazna posuda ima neku svrhu… postoji zato da se napuni. Vjerujemo da i ovo naše svetište postoji zato da se puni…povremeno.. ako poslušamo Isusovu i Gospinu riječ (Što god vam rekne, učinite!), tumačio je Barišić, poručivši da će Svetište imati svoju svrhu ako se, poput posuda napunjenih vinom u Kani Galilejskoj, bude punilo vjerom, molitvama i dobrom pjesmom. Na koncu je još iskazao svoje uvjerenje da će doći vrijeme „kada će se Svetište napuniti do vrha, ako ne prije, a ono u Kraljevstvu nebeskom.“

Zbor Collegium pro musica sacra pod dirigiranjem s. Cecilije Pleše i orguljsku pratnju Tihomira Prše svojim je pjevanjem učinio misno slavlje posebno svečanim. Stalni dijelovi mise pjevani su na latinskom jeziku po melodiji i harmonizaciji Kilbertusove „Mise svete Katarine“, dok su među skladbama odabranim za promjenljive dijelove mise bile one čije napjeve, tekst i harmonizaciju potpisuju petrovaradinski skladatelji – Stanislav Preprek i Ilija Okrugić Srijemac: „Oj, tekijska Gospo sveta“ (na ulazu) i „Od raja spasu milije bi tijelo Djeve blažene“ (na prikazanje). Tijekom pričesti zbor je otpjevao skladbu „Veliča duša moja Gospodina“ u naizmjeničnoj izvedbi koralnoga i polifonog pjevanja.[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6878.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Poslije mise je upriličen kraći koncert zbora Collegium pro musica sacra čije djelovanje, kako je u najavi istaknuo voditelj Svetišta Petar Pifat, može biti primjerom svjedočenja vjere kroz čuvanje i promicanje istinskoga, izvornoga, svetoga i umjetničkoga glazbenog naslijeđa rimokatoličke Crkve. Program koncerta činila su koralna i višeglasna djela hrvatskih crkvenih skladatelja: Matije Ivšića (O, Isuse, nebesa sjaj, Blagoslovljen budi Bog Otac, Majci Božjkoj kamenitoj) i Franje Dugana (Angelus Domini), te inozemnih: Giovanni Pierluigi da Palestrina (Sicut cervus desiderat, Alma Redemptoris Mater), Gregor Aichinger (Regina coeli laetare, alleluia) i Marco Friscina (Totus tuus, sum Maria).

Koncert je završen Okrugićevom tekijsko-marijanskom skladbom „Nek ori“ i dugim pljeskom nazočnih vjernika, zahvalnih za glazbeni ugođaj koji su priredili članovi zbora Collegium pro musica sacra. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)