Tekijska Gospa u pjesmi među narodima

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5595.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]U crkvi Svetišta Gospe Snježne na Tekijama u Petrovaradinu, 9. svibnja 2015. godine, održan je sada već tradicionalni (peti po redu) koncert Marijanskih pjesama pod geslom „Hajdmo, hajdmo…“, uz financijsku potporu  Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu.

Ovim koncertom Srijemska biskupija je molitvom i pjesmom počastila Mariju, majku Božju i omogućila još jedan susret Srijemske crkve sa susjednim Mjesnim crkvama u ovom Svetištu, te još jednom posvjedočila uskrsno zajedništvo i vjeru da su uskrsli Krist i njegova Majka sa svojim stadom u ovim vremenima i u ovim srijemskim krajevima.

Ovogodišnji koncert Marijanskih pjesama je još jedan doprinos u nizu događaja koji obilježavaju Godinu velikog jubileja – 300. obljetnice Tekijskog svetišta. U tom ozračju protekao je i sam koncert.

Prije koncerta slavljena je svečana sveta misa koju je predvodio prelat i začasni kanonik mons. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije i dekan srijemskomitrovačkog dekanata, u zajedništvu sa upraviteljem Svetišta vlč. Stjepanom Barišićem i preč. Markom Lošom, župnikom župe Sveti Rok u Petrovaradinu, te vlč. Ivicom Živkovićem, župnikom iz Hrtkovaca.

Misno slavlje bilo je popraćeno pjevanjem mješovitog zbora Kulturno umjetničke udruge “Kristal Sladorana” iz Županje.

Tijekom svete mise, nakon zahvale i pozdrava prisutnima, s homilijom se obratio mons. Eduard Španović: „Susret dviju majki,[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5438.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”] dviju žena, susret Boga i čovjeka…bio je to susret pun radosti, susret tolike sreće da je Marija povikala iz sve glasa: Veliča duša moja Gospodina. Takva radost doživljava se u susretu s Gospodinom. No, takvu susretu prethodi naše osobno dopuštenje Bogu da uđe u dubinu moga srca, da me Bog preobrazi u Krista, da preobrazi moje riječi i djela. Kada sam u tom svjetlu, tada mogu prepoznati i druge i s drugima se susretati i hvaliti i slaviti Boga.

Generalni vikar je nastavio: „Ali da se zaista možemo susresti sa drugima, moramo prijeći ljudske razlike, predrasude, kategorije, granice koje sužavaju naše horizonte i naša srca. Čovjek uskih horizonta bira samo sebi slične i zatvara se za druge, za različite. Ali čovjek širokih horizonata i široka srca koji se može uživljavati u različite temperamente i naravi, može se suživjeti s većim brojem ljudi, više komunicirati, više darivati i više primati. Zato smo se ovdje okupili da nešto darujemo i da nešto primimo. Neka to bude na sve veću Slavu Božju.“[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5415.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

 

 

 

Ovaj koncert organiziralo je Svetište Gospe Tekijske uz sudjelovanje pjevača, svirača, orguljaša i zborova koji su se predstavili marijanskim pjesmama: Kao Marija, U srcu Majke Marije, Ljiljane bijeli,  Marija, Marija, Nebeski cvete, Marijina uspavanka, Marija, Procvjetala ruža, Veliči dušo moja mog Gospodina, O presvitla o blažena, Preslavna Božja mati,  Zdravo budi Marijo,  Ave Maria, Dixit Maria, Zdravo Marijo, O pruži mile ruke i Nek ori. Kao vrhunac svega, svi su zborovi zapjevali tekijsku himnu „Oj Tekijska Gospo sveta“, uz instrumentalnu pratnju dječjeg orkestra FloriArt.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5491.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5515.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Bogati program marijanskih pjesama nazočnima je prikazan kroz sudjelovanje pjevačkog zbora župe Uzvišenje sv. Križa iz Rume, koji vodi orguljašica Katarina Atanacković; mađarskog mješovitog zbora “Juventus” iz Temerina koji predvodi Žužana Černjak; Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Mihovil“ iz Poljane sa otoka Ugljana (RH) pod ravnanjem Biserke Perić, Kulturno-umjetničke udruge „Kristal sladorana“ iz Županje (RH) pod vodstvom dirigentice Suzane Juzbašić i pratnju orguljaša Branimira Oršolića, te dječjeg orkestra FloriArt iz Novoga Sada koji predvodi violinista Florijan Balaž.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5550.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5499.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Upoznajući se kroz molitvu i pjesmu sa bogatim glazbenim naslijeđem kršćanske Crkve, ali i samim izvođačima, posjetitelji ovoga koncerta imali su priliku upoznati značaj i suštinu hodočasništva vezanog uz Tekije, tradiciju i običaje. Odabirom skladbi i izvođača, i ovogodišnji je Koncert marijanskih pjesama imao međunarodni i ekumenski značaj.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5575.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/DSC_5486.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Završetak susreta protekao je u zajedništvu razgovora i veselja uz prigodni domjenak u hodočasničkom domu Svetišta.

                                                                        Tomislav Mađarević

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)