Hoćemo li uspjeti obnoviti naše Tekije?

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/07/IMG_7090.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Uporedo sa približavanjem jubilarnoj godini Svetišta, ravnateljstvo istoga temeljito analizira i konkretizira predviđene planove sveobuhvatne obnove među kojima, uz razvijanje duhovnog, kulturnog i turističkog potencijala, važan segment zauzima obnova graditeljskoga naslijeđa.

Kako stvari zaista stoje postalo je očito na posljednjem sastanku u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada na kojemu su u srijedu, 24. 6. 2015., uz predstavnike Svetišta Gospe Tekijske, vlč. Stjepana Barišića i Petra Pifata, sudjelovali: zamjenica pomoćnika direktora za planiranje Javnog preduzeća “Urbanizam”, dipl. inž. Silvija Kacenberger, arhitekta – konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, dipl. inž. Slobodanka Babić i dipl. inž. hortikulture, Biserka Svetić.

Tema razgovora bila je fokusirana na mogućnosti i domete provedbe projekata obnove eksterijera, porte i okoliša crkve koje bi, osim što bi se vršili u skladu sa pravilima zakona i struke, trebali udovoljiti potrebama hodočasnika i bogoslužja, napose u godini Jubileja.

Gospođa Kacenberger odmah je na početku svog obraćanja upoznala članove sastanka da se u slučaju zahteva za značajnijom promenom namene ili značajnijeg preuređenja površina oko crkve Svetišta mora sačekati usvajanje Plana generalne regulacije čiju proceduru, svakako, ne treba očekivati ove godine. Jedino što bi bilo moguće ostvariti do datuma centralne proslave Jubileja (5. kolovoza 2016.) je, prema njenim riječima, postupak sanacije postojećih površina, u skladu sa urbanističkim projektom utvrđenim za kompleks predviđene namjene.

Gospođa Kacenberger također je obećala da bi tijekom javnog uvida u Plan generalne regulacije, JP Urbanizam u njega ubacio i projekt ozelenjavanja površina Svetišta.

Uz konstruktivne prijedloge gđe Babić koja radi na Projektu postojećeg stanja i obnove eksterijera crkve i porte Svetišta, praktične savjete i mišljenja dala je i gospođa Svetić, poglavito uz teme uređenja zelenih površina (pejzažnog parka) kao šireg kompleksa crkve.

U razgovoru koji se ticao želje ravnateljstva Svetišta da u spomen na Jubilej, u blizini crkve bude podignut autentični spomenik (spomen-česma), konzultirano je mišljenje povijesničara Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada NS-a, gosp. Đorđa Srbulovića koji je, dajući svesrdnu podršku ovakvoj ideji, naglasio da se Svetište u vezi podizanje spomenika mora službeno obratiti Savjetu za kulturu grada Novog Sada.

Na kraju, bilo je riječi i o problemima uvjetovanim nepostojanjem prometne signalizacije i pješačkog prijelaza, odbojnika i staze u blizini crkve kraj koje prolazi internacionalnia cesta, ali i njihovom rješavanju uz pomoć Javnog preduzeća “Putevi Srbije” kojima bi, kako je zaključeno, trebalo što prije poslati zahtjev za obezbjeđivanje preventivno-zaštitnih mjera oko crkve i svetišta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)