Blagdan Sv. Joakima i Ane na Takijama

U našem svetištu za sv. Joakima i Anu naš dragi gost i predvoditelj misnog slavlja bio je vlč. Dušan Milekić, svećenik koji je rođeni petrovaradinac kao ministrant i bogoslov često dolazio u svetište Gospe Snježne. Ona je na poseban način povezan s ovim svetim mjestom koje je odigralo značajnu ulogu u njegovom duhovnom pozivu.

Vlč. Milekić u svojoj propovijedi na večernjoj sv. misi 25.07. istaknuo je potrebu slušanja opomena i smjernica koje dobivamo od Gospodina. Te opomene za nas nisu neka prisila jer nam Bog uvijek ostavlja slobodnu volju da biramo. No one su potrebne i nužne ako želimo doći u nebesko kraljevstvo. To su dobronamjerni savjeti našeg Nebeskog Oca koji nas zove k sebi. Osobito grijeh današnjih mladih je što ne slušaju, niti žele čuti savjete starijih pa tako onda ni Božjih savjeta ne slušaju. Stariji ljudi možda se ne snalaze u tehnološkim dostignućima našega vremena ali svakako znaju što je važno da bismo postali uravnotežene i zrele osobe – dobri, pošteni, marljivi i pouzdani ljudi. Na kraju propovijedi vlč. Milekić je izmolio zagovornu molitvu za sve nazočne na euharistijskom slavlju.

Po tradiciji, na kraju misnoga slavlja bila je procesija sa svijećama koja je išla putem oko svetišta i stazom Križnoga puta. Pjevanje na svetoj misi i tijekom procesije uvježbano i skladno predvodio je zbor župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca na čelu sa zborovođom Vlastom Malešević.
Na svečanoj sv. misi u 11.00 sati na sam dan blagdana sv. Joakima i Ane vlč. Milekić potaknuo je vjernike da prevaziđu svoje strahove koje imaju u životu većom blizinom i pouzdanjem u Gospodina. Naši pretjerani strahovi i brige, osobito oni iracionalni – od života i budućnosti – imaju svoj korijen u našoj slaboj vjeri ili nevjeri u Božju volju i providnost. Svoju propovijed predvoditelj misnoga slavlja završio je zagovornom molitvo za sve nazočne da odagnaju strah od nepoznatog, od životnih problema i da s većom vjerom i pouzdanjem u Gospodina koračaju kroz ovaj život.

Hvala Bogu na lijepom i ugodnom vremenu koje nam je podario, hvala braći svećenicima koji su kroz ova dva dana bili na raspolaganju vjernicima za ispovijed i sv. mise: Vlč. Dušanu Milekiću, preč. Marku Lošu, vlč. Zdravku Čabrajcu, pateru Karolu Harmatu i preč. Berislavu Petroviću. Također hvala svim hodoćasnicima koji su pohodili ovo svetište i neka im ovaj duhovni pohod bude na blagoslov i poticaj za hrabrije koračanje kroz svoj život i radosnije svjedočenje svoje vjere.