Proslavili smo sv. Joakima i sv. Anu

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/07/IMG_7167.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]U poznatom srijemskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, 25. i 26. srpnja proslavljene su Male Tekije na blagdan Svetog Jakova, apostola i spomendana svetih Joakima i Ane, čiji se spomendan u ovome svetištu slavi punih 261 godina. Tradicionalno tih dana se svake godine hodočasti u ovo biskupijsko svetište Srijemske biskupije te se euharistijskim slavljima na Mađarskom i Hrvatskom jeziku, procesijom i prigodnim programom časti Gospa Tekijska. Uz sudjelovanje mnogobrojnih vjernika,  hodočasnika iz župa petrovaradinskog dekanata i drugih župa Srijemske biskupije i Novoga Sada, proslava je započela večernjom svetom misom 25. srpnja , koju je predvodio svećenik u miru iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Pavao Madžarević, u zajedništvu sa svećenicima Petrovaradinskog dekanata i svećenicima iz: Novog Slankamena, Novog Sada, Futoga, Subotice i Vrhbosanske nadbiskupije.

U svojoj propovijedi Pavao Madžarević je rekao: »Čovjek ja kao stablo stalno želi rasti prema nebu, svi trebamo odgovore koji nadilaze našu svakodnevnicu. Želimo i sami sebe shvatiti i želimo u životu opstati. Uvijek je čovjek u sebi podjeljen sa jedne strane traži da se nasiti, sa druge strane ne prepoznaje onoga koji je Božji dar nama, koji je sam Bog među nama, koji je kruh za život svijeta, razlomljeni kruh, da živimo u zajedništvu  sa njime. Događa se to kupujem svoj kruh, kupujem ga ponovno, i opet i opet, jer mi ga uvijek iznova ponestaje, On dopušta da ga se obdari, da mu jedan mladi daruje kruh, moli za Božji blagoslov i dijeli kruh tada kao i danas. Želimo da imamo povjerenje da će tu iznova uvijek biti netko i da će netko blagoslivljati kruh , da ne bi ponestalo života, još više da se podjeljeni kruh umnoži”.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/07/IMG_7164.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/07/IMG_7196.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Dalje je propovjednik naglasio: “Zašto mi od Isusovog kruha nismo siti? Zašto nas Božja blizina Božji kruh, ne hrani tako da nikad više ne gladujemo. Jer Isus će reći: Kruh sa neba daće vam Bog, JA sam kruh života, JA sam sa vama i JA sam među vama. Mene imate, imaćete me uvijek, JA vam neću uzmanjkati, kada me god buidete trebali, možete me blagovati i kada god me budete trebali moći ćete me imati u svojoj sredini, moći ćete me uprisutniti mađu vama. i to se upravo događa u euharistijskom zajedništvu, a tih pet kruhova i dvije ribe, to je ono što imamo, ono što se neki puta stidimo, ili na što se žalimo, jer kao da je to premalo. Zamislite to malo što je ponuđeno sa ljubavlju. Isus upravo to želi, da izgradi Božji narod, da ono malo što imamo stavimo na raspolaganje, da dopustimo da Bog čini svoje, da njemu dajemo prostora u svoj život, da onda osjetimo da ona ljubav koja je potekla iz svete obitelji Joakime i Ane, je prešla na Mariju Isusovu Majku.” Propovjednik je zaključio da su sve ovo temeljna pitanja ljudskoga života, želimo li sami sebe shvatiti i u životu opstati!

Slavlje 25. srpnja je završilo tradicionalnom procesijom sa svijećama i slikom Majke Božje Tekijske kroz prostor Križnoga puta uz svetište.  

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/07/IMG_7181.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/07/IMG_7143.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

 

Sutradan prije podne  na sam blagdan, 26. srpnja, nastavljena je proslava Malih Tekija – svetkovina sv. Joakima i sv. Ane, liturgijsko slavlje je također predvodio svećenik u miru iz Đakova, vlč. Pavao Madžarević, u zajedništvu sa svećenicima Petrovaradinskog dekanata i vlč. Ivicom Petrović svećenikom Vrhobosanske nadbiskupije i župnikom iz Futoga.

Proslava “Malih Tekija” zaključena je večernjim misnim slavljem koje je predvodio dekan Petrovaradinskog dekanata preč. Tomislav  Kovačić.  župni vikar župe Imena Marijina u Novom Sadu.

Tomislav Mađarević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)