Tekije kao značajan turistički potencijal Novoga Sada

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/05/IMG_6811-Copy.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Tema o konačnom uključivanju Tekijskog svetišta u turističke tokove grada Novog Sada, njegovom turističkom promoviranju i afirmiranju, bila je u srijedu, 29. 4. 2015. predmetom razgovora koji je vođen u sjedištu Turističke organizacije grada Novog Sada između predstavnika te lokalne institucije i ravnateljstva Svetišta.

Na strani domaćina nazočni su bili Branislav Knežević, direktor TONS-a, Radovan Jokić, pomoćnik direktora TONS-a i Gordana Stojaković iz Turističkog informativnog centra grada Novog Sada, a ispred Tekijskog svetišta – vlč. Stjepan Barišić, ravnatelj i Petar Pifat, voditelj. Sastanku je nazočio i njegov inicijator, Miroslav Farkaš iz Centra za revitalizaciju kulturnog nasleđa.

Razgovor je tekao u pravcu ostvarenja obostranih interesa kroz aktivnosti vezane uz afirmaciju i promociju vjerskog i kulturnog sadržaja najznamenitih rimokatoličkih bogomolja u Petrovaradinu – crkve Sv. Juraj i crkve Marije Snježne na Tekijama. Konkretizam toga nastojanja predočila je gđa Stojaković, dajući ravnateljstvu Svetišta prijedlog Protokola o suradnji TONS-a i spomenutih bogomolja, a u cilju organiziranja posjeta tim crkvama, kao i izradi odgovarajućih publikacija o istima.

Ravnateljstvo Svetišta izrazilo je, također, očekivanje da na prilazu Svetištu iz oba pravca budu u skorije vrijeme postavljenje turističke ploče sa nazivom Svetišta, te da se buduće turističke publikacije o Svetištu nađu i na pultovima TONS-a, kako na sajmovima u zemlji, tako u inozemstvu.

Kada je riječ o organiziranim turističkim posjetama Svetištu, ravnatelj Barišić je izrazio spremnost takvu vrstu sadržaja, uz napomenu da liturgijska slavlja i ostali vjerski sadržaji trebaju, ipak, imaju prednost nad turističkima.

Opći je zaključak sastanka da je Svetište potrebno učiniti dostupnim svima, pa i turistima koji zaslužuju zadobiti istiniti i svrsishodni doživljaj samoga mjesta, uz upoznavanje baštine rimokatoličke Crkve.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)