Savjeti stručnjaka za obnovu – Dr. Damjanović u posjeti Tekijama

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/04/IMG_6809.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Posve je prirodno da uz riječ “jubilej” ide i riječ “obnova”. Kako u duhovnom, kulturnom i umjetničkom, tako i u graditeljskom smislu za koji je, u okviru Organizacijskog odbora za proslavu Jubileja Svetišta imenovan i zadužen zagrebački povjesničar umjetnosti, prof. dr. Dragan Damjanović. Riječ je o  jednom od najperspektivnijih hrvatskih povjesničara umjetnosti, stručnjaku za proučavanje povijesti hrvatske i srednjoeuropske arhitekture 19. i 20. stoljeća, ponajprije arhitekture historicizma i secesije. Zaposlen je na Odsjeku za povijest umjetnosti na zagrebačkome Filozofskome fakultetu. Osim niza radova i izložbi, autor je iznimno vrijedne monografije o arhitekti Hermanu Bolle-u među čiji se graditeljski rukopis ubraja i crkva na Tekijama koja je posebno obrađena u spomenutoj monografiji.

Kako bi se  “iz prve ruke” i na licu mjesta upoznao sa planovima obnove, ali i kako bi i osobno sagledao mogućnost njihove provedbe, Damjanović je u subotu, 25. 4. 2015. god., pohodio Svetište na Tekijama gdje su ga dočekali ravnatelj i voditelj, vlč. Barišić i Petar Pifat.

U razgovoru sa njima složio se da je Jubilej 30o. obljetnice Svetišta odista dobra prilika i povod za obnovom eksterijera i enterijera crkve, kao i parternog uređenja, objašnjavajući da bi obnova s jedne strane trebala ići u pravcu rekontrukcije, obnove, konzervacije i restauracije autentičnih elemenata i cjelina građevine, a s druge ka modernoj izradi dosad nepostojećih dijelova, naročito kada je riječ o enterijeru. U svemu je istaknuo važnost suradnje sa nadležnim zavodima za zaštitu spomenika kulture, kako bi se projekt obnove odvijao prema pravilima struke i uz potrebni nadzor.

Ocjenio je, također, da je crkva na Tekijama, premda rimokatolički objekt, odista jedan poseban, neobičan i zanimljiv spomenik koji zbog svoje povijesne, graditeljske i umjetničke specifičnosti, sadržava i tragove Judaizma i Islama.

Svoj je posjet zaključio iskazanom spremnošću da u predstojećem radu Organizacijskog odbora pruža savjetodavnu pomoć Ravnateljstvu Svetišta na putu obnove ovog znamenitog Marijanskog svetišta, te pristankom da bude i jedan od izlagača na simpoziju o Tekijama koji će biti održan iduće godine.

       

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)