Tekije u najnovije vrijeme

U proteklom desetljeću, svetište Majke Božje Tekijske bitno je izmijenjeno. Načinjene promjene najviše su vidljive na vanjskoj strani Svetišta.

Stara tekijska kuća srušena je 1997. godine. Na mjestu iste, podignuta je nova kuća koja sa sveukupnom ponudom stoji na raspolaganju hodočasnicima tijekom njihovog jednodnevnog ili višednevnog boravka.

Godine 1998. kupljena je njiva ispred Tekijskog svetišta koja je preuređena za parkiranje hodočasničkih autobusa i automobila.

Na betonskom platou pokraj crkve zidana nadstrešnica, namijenjena vanjskom Bogoslužju, sagrađena je 2000. godine.

Pozadi crkve, na terenu Svetišta, izgrađen je Križni put sa betonskim postajama i stazom, a odmah uz sakristiju i mala špilja s’ kipom Gospe Lurdske.

Tijekom 2004. godine unutrašnjost Tekijske crkve je primjetno promijenjena. Zidovi su oslikani svim otajstvima sv. Krunice. U unutrašnjem krugu kupole slikovito je prikazan detalj iz čuvene Tekijske bitke na kojem se ističe lik Pomoćnice kršćana – Gospe Snježne, a pozadi oltara naslikani su likovi blaženog. Alojzija Stepinca, bl. Marije Petković od Propetog Isusa, bl. Marije Tereze Kalkutske, sv. Marka Križevčanina i drugih.

Godine 2006. nabavljene su nove klupe za vjernike – hodočasnike i prenosive orgulje namijenjene uporabi pri Bogoslužju na prostoru izvan crkve.