Početak povijesnih dogadjaja na Tekijama

Ovogodišnje hodočašće i boguslužje u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu tradicionalno je započelo na Drugu vazmenu (Bijelu) nedjelju, služenjem svečane sv. Mise u crkvi Svetišta. Predvoditelj slavlja bio je ravnatelj Svetišta, vlč. Stjepan Barišić, uz asistenciju đakona Jozefa Demana i sudjelovanje većeg broja vjernika iz Petrovaradina i okolice.

Poseban doprinos svečanosti dat je ozvaničavanjem početka trogodišnje proslave velikog jubileja Tekijskog svetišta – 300. obljetnice postojanja, koja će svoj vrhunac imati 5. kolovoza 2016. godine.

Po završetku sv. Mise, javnosti je po prvi puta, na multimedijalan način, predstavljen logotip jubileja za čije autorstvo je zaslužan župljanin petrovaradinske župe Uzvišenja sv. Križa, grafički dizajner  mr. sc. Darko Vuković. Nakon dužega osmišljavanja i kreiranja gesla i logotipa, dobijena je suglasnost i srijemskoga biskupa, mons. Đure Gašparovića, te se isti odsada mogu koristiti u svrhu promocije jubilarne proslave.

Kada je o logotipu riječ, treba reći da se radi o klasičnom rimskom križu iznad čije se osnove nalazi položeni polumjesec kao simbol pobjede Kršćanstva nad Islamom (isti je simbol preuzet sa kupole začelja Tekijske crkve, po čemu je ova bogomolja prepoznatljiva u svijetu). Poviše križa, lučno je raspoređeno pet zvijezda zlatnožute boje koje simboliziraju krunu – vijenac u biblijskom opisu Bogorodice iz Knjige otkrivenja u kojoj se Marija opisuje kao „Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda“ (Otk 12, 1). Središnja, vršna zvijezda, međutim, stilizirana je Davidova zvijezda, po uzoru na istu koja je nekada bila integralni dio središnjeg pročelja starog, originalnog Tekijskog oltara. Podno i sa obje strane Križa s polumjesecom simetrično su ispisani brojevi 3 0 0, kojima se ukazuje na broj godina postojanja (300) koje ovo Svetište obilježava. Radi umjetničkog doživljaja, središnju cifru (nulu) presjeca horizontalna linija ispod koje stoji napisano sljedeće: Tekije 1716-2016.

Cijeli logotip kolorisan je kombinacijom modro plave do crne nijanse, zlatno-žute i bijele boje.

Osim logotipa, predstavljeno je i geslo jubileja za koje je odabrana, također, svetopisamska rečenica iz Ivanova evanđelja: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5), koju je Blažena Djevica Marija izrekla u Kani Galilejskoj gdje je Isus učinio svoje prvo čudo. Ovim riječima istaknuta je Marijina uloga savjetnice i zagovornice, Majke koja svoju djecu – vjernike upućuje na Isusa, upozoravajući ih da u svome životu bezuvjetno učine sve što od njih Krist traži. U tome geslu prepoznata je suština postojanja i djelovanja Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske koje i dalje treba biti svjetionikom Duhovnosti u moru duhovne tame.

Geslo jubilarne proslave predložio je ravnatelj Svetišta, vlč. Barišić.

U tumačenju događaja koji će se prestojećih godina odvijati u Svetištu, u okviru proslave jubileja, vlč. Barišić najavio je održavanje mariološkog simpozija, povijesnog simpozija, prigodnih koncerata i izložbi, izdavanje sveobuhvatne monografije Svetišta, te provedbu obnoviteljskih zahvata na eksterijeru i eneterijeru crkve i Svetišta. Na duhovnom planu, pozvao je nazočne da se pridruže ustrajnim molitvama časnih sestara iz Karmelićanskog samostana u Đakovačkoj breznici, kao i mnogim drugima koji su već prihvatili obvezu moljenja Zavjetne molitve princa Eugena Savojskog za sadašnje i buduće blagostanje Tekijskog svetišta. Neizostavno, u svetištu će se, kao i ove, treće godine zaredom, nastaviti sa održavanjem ciklusa jednomjesečnih duhovnih obnova koje će predvoditi svećenici različitih službi i poziva.

U spomen na jednog od najčuvenijih petrovaradinskih svećenika, opata Iliju Okrugiću Srijemca, zaslužnog obnovitelja tekijske crkve, poznatog književnika, dramaturga, glazbenika i povijesničara, nazočnima je priopćena odluka Ravnateljstva Svetišta prema kojoj će 2014. godina biti proglašena Godinom Ilije Okrugića Srijemca čiji posmrtni ostaci počivaju u grobu kraj crkve Svetišta. Odluka o proglašenju poistovjetila se sa završetkom prvog filma iz serijala „Znameniti Hrvati Vojvodine i Srbije“ koji je u čast spomenutom velikanu snimila Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ na čelu sa predsjednikom i redateljem Stipom Ercegovićem.

Nakon pozdravnih i zahvalnih riječi gosp. Ercegovića, uz kratko predstavljanje projekta snimanja, u crkvi je upriličena i sam projekcija filma koji nosi naziv „Ilija Okrugić – Domovino, slatko milovanje“.

Prikazivanju filma prethodilo je veliko interesovanje Petrovaradinaca, napose članova pjevačkog zbora HKPD-a „Jelačić“ koji su sudjelovali u snimanju tona i slike. Skup je uzveličala i poznata hrvatska spisateljica, gospođa Jasna Melvinger sa suprugom koja je napisala scenario za film.

Do kraja godine biti će organizirano još nekoliko, sadržajno različitih, manifestacija kojima će biti prezentiran lik, djelo i doprinos velikana kakav je bio Ilija Okrugić.