Tekije i zvanično otvorile vrata Jubileja

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8033.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]U Nedjelju Božanskoga milosrđa, 3. travnja, u Biskupijskom svetištu Gospe tekijske u Petrovaradinu svečano je započela jubilarna – tristota sezona bogoslužja i hodočašća koja će svoj vrhunac imati u središnjoj liturgijskoj proslavi na svetkovinu Gospe snježne – 4. i 5. kolovoza ove godine.

Svetu misu predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović, uz koncelebraciju novoga ravnatelja tekijskoga svetišta i župnika petrovaradinske župe Uzvišenje sv. Križa vlč. Ivana Rajkovića, petrovaradinskoga dekana, župnika župa Sv. Rok i Presveto Trojstvo preč. Marka Loša i župnika župa u Sr. Kamenici, Beočinu i Čereviću, vlč. Zdravka Čabrajca.

Brojnim hodočasnicima iz Petrovaradina i okolice najprije se obratio novi ravnatelj svetišta, vlč. Rajković, upućujući riječi pozdrava i zahvale svima koji su pridonijeli obnovi crkve čija su vrata milosrđa, kako je to u propovijedi podsjetio i sam biskup Gašparović, svečano otvorena 13. prosinca prošle godine.[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8030.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Nazvavši tekijsko svetište hodočasničkom crkvom milosrđa, Gašparović je, između ostalog, rekao da “Jubilej milosrđa sabire Crkvu u njezino zajedništvo i zove sve udaljene, odlutale i sve nas vjernike – hodočasnike koji rado dolazimo u ovu crkvu.”

Simbolično uspoređujući vrata svetišta kao ruke koje primaju i grle sve Kristove vjernike koji se moraju osjetiti dostojnima i oslobođenima straha pred uzvišenošću dara spasenja, biskup je pozvao vjernike da rado prolaze kroz ta sveta vrata koja su znak novoga zajedništva s Bogom i sa braćom ljudima, čvrsto vjerujući u Isusovo uskrnuće i božansko milosrđe, kako bi bili milosrdni poput Blažene Djevice Marije.

Svečanost je završena biskupovim pozivom i porukom na pridruživanje svima onima koji će kroz ovu jubilarnu godinu dolaziti u svetište na Tekije, a zahvaljujući Radio Mariji koja je uživo prenosila program slavlja, ta je poruka poslata i vjernicima susjednih biskupija.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8039.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/04/IMG_8038.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)