Posljednja ovogodišnja duhovna obnova na čelu sa Nikicom Bošnjakovićem

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6184.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Okupljanjem vjernika na subotnjoj duhovnoj obnovi u našem Svetištu, 04.10.2014., završen je ovogodišnji ciklus održavanja posebnog vjerskog programa koji se svake prve subote u mjesecima održavao pod geslom “Za naše dobro”. Predvoditelj ove, posljednje obnove bio je vlč. Nikica Bošnjaković, župnik župe Srca Isusova u Šidu, Kukujevcima, Gibarcu i Moroviću čija su iskustva dosadašnjeg višegodišnjeg pastoralnog rada u Srijemu bila središtem njegove propovijedi na temu “Živjeti vjeru u Srijemskoj biskupiji”.

Nadovezivajući se na biblijski tekst koji govori o prvom Isusovom čudu u Kani Galilejskoj (Iv 2, 1-10), svoju je propovijed započeo konstatacijom da kršćani danas jako malo vjeruju Isusu. Tim se riječima zapravo osvrnuo na prilike koje posljednjih desetljeća vladaju u srijemskoj biskupiji, a napose na stavove njezinih kršćana koji se pomiruju sa situacijom da se stvari ne mogu promijeniti na bolje.

Uzimajući Bogorodicu Mariju kao primjer dubokog i bezrezervnog povjerenja u Isusovu moć kada u spomenutom biblijskom tekstu govori poslužiteljima da učine sve što im Isus naredi, zaključio je da među vjernicima srijemske biskupije živi parola “Sačuvaj što imaš.”

Odgovor na naprijed iznete konstatacije dao je kroz vlastiti primjer po kojemu je osobno iskusio da čovjek koji se pouzdaje samo u sebe i u svoje snage, gledajući na život samo iz ljudske perspektive,  ne može očekivati čuda u svojemu životu. Tada je rekao: “Isus, draga braćo i sestre, ima plan s nama, sa Crkvom srijemske biskupije, a mi tom planu trebamo služiti, živjeti vjeru.

Na koncu propovijedanja pozvao je sudionike da se zamisle i zapitaju mogu li vjerovati da Isus ima moć nad budućnošću, nasuprot ljudsko-matematičkog proračunavanja istoga, te ih ohrabrio da je Božja volja uvijek iznad takvoga gledanja na svijet, pa joj se kao takvoj treba pokoriti.

 Sudionicima duhovne obnove bio je, kao i dosad, omogućen pristup sakramentu sv. Ispovijedi, molila se Krunica, ali i družilo nakon Mise u hodočasničkom domu.Uz predvoditelja Bošnjakovića, za oltarom je bio i ravnatelj Svetišta, vlč. Stjepan Barišić.