Duhovna obnova sa Matejom Glavicom

Prije početka sezone godišnjih odmora, Svetište na Tekijama pružalo je u subotu, 07.06.2014. priliku za duhovnom obnovom koju je predvodio vlč. Matej Glavica, mladi svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu.

Tema susreta i obnove koja se treći puta ove godine zaredom odvijala pog geslom „Za našu budućnost“ imala je za temu naslov u vidu motoa koji je glasio „Isus u središtu pažnje“.

Započela je u uobičajenom terminu (oko 15 sati), pružanjem prilike hodočasnicima da se ispovijede, a nastavila se zajedničkom pobožnošću sv. Krunice, euharistijskim slavljem i kraćim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Odmah u pozdravnim riječima upućenim predvoditelju Mateju i hodočasnicima koji su se odazvali pozivu na susret, ravnatelj Svetišta, vlč. Stjepan Barišić dotaknuo se važnosti uloge i položaja Isusa Krista u životu svakoga čovjeka. Osvrćući se na aktualnu situaciju poplava u kojima su se mnogi pitali gdje se Bog nalazi sada, prokomentirao je kako je i On trpio, te da je nazočan svagdje, na svakome mjestu, ali i u središtu, da sve gleda i da ga sve pogađa kroz nas i preko nas, te da pokušamo sve to doživjeti kroz obnovu koju će riječima i svojim primjerom svjedočiti predvoditelj ove obnove, vlč. Matej Glavica..

Kako se vrijeme održavanja duhovne obnove poistovjetilo sa danom uoči proslave svetkovine Pedesetnice tj. Duhova, uzet je misni obrazac od svetkovine Duhova gdje evanđelista Ivan govori o Isusovom dolasku među uplašene apostole i njihovom primitku Duha Svetoga (Iv 20, 19-23).

Predvoditelj obnove se u propovijedi veoma dobro nadovezao na evanđeoski redak „..dok su učenici u strahu od židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im „Mir vama!“ “, tumačeći nazočnima da „samo onda kada je On u središtu njihove pažnje, tada nestaje bojazan i strah… tada dolazi mir…“. Isusov mir, kako je rekao, predstavlja jamstvo vjernicima da je on uz njih, napose u poslanju da navještaju, propovijedaju, pomažu i liječe, a sve uz silu Duha Svetoga koji čovjeka ispunja mirom i motivacijom da u Isusovo ime svjedoči njegovu Radosnu vijest, makar riskirajući i svoj život

Pozivajući se na misao sv. Pape Ivana Pavla Drugog da je „Najveća sreća nama Kršćanima to da s Bogom možemo uvijek početi iznova“, vlč. Glavica zaključio je svoju propovijed pozivom nazočnim slušateljima da iskoriste ovu Duhovnu obnovu kao poticaj da zajedno sa svojim Bogom krenu živjeti iznova, stavljajući Isusa u središte svoje pažnje.

Zbog kratkoće raspoloživog vremena vlč. Glavice, program obnove nije sadržavao duže tematsko razmatranje niti razgovor sa nazočnim vjernicima, pa je susret trajao kraće no obično.

U mjesecu srpnju i kolovozu na Tekijama neće biti Duhovnih obnova, radi centralnih godišnjih slavlja svetkovine Malih i Velikih Tekija (25. i 26.07., te 04. i 05.08.).

Sljedeća Duhovna obnova održava se u subotu, 06.09.2014.

0Shares