Nova duhovna obnova na Tekijama

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/20140906_172411.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Na Tekijama je četvrti put ove godine održana Duhovna obnova. Kao i obično, održana je u prvu subotu u mjesecu, 06.09.2014. na temu „Snaga oproštaja“. Predvoditelj je bio vlč. Dušan Milekić, župnik u Inđiji i Novim Banovcima.

Program je započeo sakramentom sv. Ispovijedi koji je, uz predvoditelja, podjeljivao i ravnatelj Svetišta, vlč. Stjepan Barišić. Sudionika je bilo više no inače.

Nakon molitve sv. Krunice, u 17 sati je započela sv. Misa u koncelebraciji vlč. Duška Milekića kao predvoditelja, preč. Tomislava Kovačića, dekana petrovaradinskog dekanata i vlč. Stjepana Barišića, ravnatelja Svetišta.

Program poslije sv. Mise bio je podijeljen na dva dijela: Milekićevo predavanje na zadanu temu i interaktivnu komunikaciju sa nazočnim vjernicima.

Tijekom izlaganja, predvoditelj je objašnjavao kako se danas oproštaj zna tumačiti kao stanje slabosti, predaje ili odustajanje. Spomenuo je da su i Kršćani, nažalost ti koji znaju biti vodeći u nepraštanju, te pojasnio da je razlog u tome što „tražimo pravdu, tražimo iskupljenje. Svakom povredom mi smo ranjeni. Želimo iscjeljenje. Hoćemo da nas taj netko ozdravi. A to nije nikako moguće. I onda kada prihvatimo najdublju, najiskreniju ispriku, nastavljamo dalje, ali nije sve potpuno.“ Potom je nastavio: „Kada sami pružamo ispriku drugome, osjećamo se bolje ali… još nešto nedostaje. Može li te ozdraviti onaj koji te nije stvorio? Može li te opravdati onaj koji nije za tebe umro?“ Nakon ovih riječi, usljedio je i odgovor: „Ako želimo oprostiti ili da primimo oproštenje od nekoga, tu treba da je kajanje, iskrenost, posebno ako je od nas nešto loše poteklo. Uz oproštenje treba ići molitva za slobodu i mir. Tek tada oproštenje pokazuje svoju snagu.“

Interesovanje prisutnih za dijalog sa predvoditeljem Duhovne obnove bilo je veliko, pa se nakon njegova izlaganja odvijalo u formi pitanja i odgovora.

Na koncu susreta priređeno je Euharistijsko klanjanje, a potom druženje uz domjenak, u hodočasničkoj kući.[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/20140906_173643.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

 [pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/20140906_175405.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”] [pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/20140906_165034.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Sljedeća Duhovna obnova održat će se 04.10.2014. s početkom u 15 sati. Predvodit će je vlč. Nikica Bošnjaković, župnik iz Šida.