Dogovoren simpozij o Tekijama

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6892.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Nakon prvoga, ali veoma konstruktivnog, sastanka ravnateljstva Svetišta Gospe Tekijske i predstavnika Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF-a) Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji je u utorak, 16. lipnja 2015. održan u prostorijama KBF-a u Đakovu, sadržaj programa obilježavanja jubileja 300. obljetnice svetišta polako dobija jasniju formu.

Na sastanku je dogovoreno da će u okviru proslave Jubileja, iduće godine u Petrovaradinu biti održan dvodnevni znanstveni simpozij o Svetištu na Tekijama koji će se sastojati iz teološkog i povijesnog dijela. Organizator simpozija biti će Katolički bogoslovni fakultet na čelu sa dekanom prof. dr. Ivicom Ragužom, u suorganizaciji Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske kojim ravna vlč. Stjepan Barišić. Kao najoptimalniji period za održavanje simpozija spomenut je mjesec svibanj, s ocjenom da bi dani u tjednu poput petka i subote najviše odgovarali njegovu održavanju. Na koncu je zaključeno da bi simpozij trebao imati internacionalno, ekumensko i institucionalno obilježje, te da bi program istoga trebao biti dobro osmišljen i pratećim sadržajima (glazbenim točkama, euharistijskim slavljem i dr.).   

Sastanku su nazočili i dr. sc. Grgo Grbešić, profesor crkvene povijesti na KBF-u, dr. sc. Darija Damjanović Barišić, aistent na Katedri crkvene povijesti KBF-a u Đakovu i Petar Pifat, voditelj svetišta na Tekijama.

1 thought on “Dogovoren simpozij o Tekijama

  1. Prekrasno je što će se jedan takav znameniti Jubilej kao što je 300- stota obljetnica Svetišta Gospe Tekijske obilježiti na jedan tako za hrvatsku katoličku kulturu i povjest značajan način kakav je međunarodni znanstveni skup koji bi produbio znanja pučanstva na temu vjere, katoličke tradicije i sveopćega značaja Tekijskoga svetišta u hrvatskoj kulturnoj, nacionalnoj i vjerskoj povijesti.Unaprijed se radujem održavanju jednoga takvoga skupa.Damir Stanojević.

Comments are closed.