Prvo zasjedanje Organizacijskog odbora za proslavu Jubileja

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/04/IMG_6745.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Prvi sastanak članova Organizacijskog odbora proslave Jubileja čije je imenovanje potvrdio i srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović, održan je u subotu, 18. 4. 2015. god. u hodočasničkom domu na Tekijama. Uslijed spriječenosti biskupa da nazoči ovom sastanku, Odborom je, uz asistenciju voditelja Svetišta Petra Pifata, predsjedavao ravnatelj, vlč. Stjepan Barišić. Iz opravdanih razloga, izostali su dolasci i mons. Ivana Ćurića i dr. sc. Dragana Damjanovića sa kojima je, u međuvremenu, započeta intenzivna suradnja.

Nakon zaziva Božjeg blagoslova i zagovora Gospe Tekijske na budući rad Odbora, Barišićevo obraćanje započelo je prijenosom biskupovih pozdrava članovima Odbora i čestitanjem na, kako je naglasio, “imenovanju za jedan pokušaj da proslava bude svojevrsni zamah da Svetište i dalje živi u ovim, našim okolnostima.

Usljedilo je međusobno predstavljanje i upoznavanje članova Odbora, a potom i prezentacija dosadašnjih ostvarenja vezanih uz obilježavanje Jubileja. Ravnatelj Svetišta naveo je imena svih relevantnih osoba i institucija osoba sa kojima su tijekom proteklih godina priprave Jubileja upriličeni susreti i obavljeni razgovori, navodeći potom ostvarenja na duhovnom i kulturnom planu poput trogodišnjeg održavanja redovitih duhovnih obnova, akademija, izložbi i koncerata u Svetištu.  Među ostalim, posebno je istaknuo duhovnu potporu zajednice časnih sestara reda sv. Karmela iz Đakovačke Breznice koje su obećale ustrajno moliti za uspjeh Tekijskog svetišta.

Voditelj Svetišta protumačio je simboliku izabranog gesla Jubileja “Što god vam rekne, učinite!” i grafičkog riješenja logo-a koji je dizajnirao mr. Darko vuković.

I svi ostali članovi Organizacijskog odbora aktivno su sudjelovali u radu prvoga sastanka, davajući konstruktivne prijedloge i zapažanja.[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/05/scan0002p.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, filozof i publicist prof. Tomislav Žigmanov rekao je, između ostalog, kako smatra da se najprije treba dovoljno jasno iskristalizirati sadržaj aktivnosti koje se imaju u vidu u sklopu programskih aktivnosti proslave, uzimajući u obzir i vremensku dinamiku, te da naglasak treba staviti na vjerski segment proslave.

Shodno svome spisateljskom i stručnom iskustvu, povjesničarka Ivana Andrić Penava interesirala se napose za planove koje Odbor ima u pogledu pripreme i održavanja stručnog (povijesno-mariološkog) simpozija, nakladi turističke i stručne monografije Svetišta, monografije o Iliji Okrugiću Srijemcu, notnoj zbirci Okrugićevih crkvenih popjevaka itd.

Nekadašnji petrovaradinski, a danas surčinski i novobeogradski župnik, preč. Marko Kljajić, posebice se osvrnuo na temu pisanja i objavljivanja monografije Svetišta za koju smatra da mora biti napisana i lektorirana od strane sposobnih i stručnih lica.

Za dizajniranje promidžbenog materijala, hodočasničkih suvenira, misnog ruha i inventara sa znakom Jubileja najviše će se očekivati od grafičkog dizajnera mr. Darka vukovića čija je dosadašnja zauzetost na tom planu, ali i nazočnost na sastanku, od velikog značaja Svetištu.

Svoje iskustvo sa mjesta administratora Srijemske biskupije stavio je na raspolaganje i Tomislav Mađarević, davajući konkretne prijedloge i saznanja glede suradnje sa državnim tijelima zaduženim za crkve i vjerske poslove.

U radu odbora bili su aktivni i Biserka Svetić, dipl. inžinjer hortikulture i Karolj Kovač, novinar-istraživač i urednik.

Skup je zaključen ocjenom da se do sljedećeg sastanka moraju odrediti dometi proslave, definirati redosljed, sadržaj i vremenska struktura proslave, a potom i raspodijeliti konkretna zadaća svakom pojedinom članu Odbora.