Pater Arek na prvoj duhovnoj obnovi na Tekijama

Treća je godina za redom kako se u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu održavaju duhovne obnove za župljane petrovaradinskih i susjednih župa. Ovogodišnji ciklus odvija se pod geslom „Za našu budućnost“. Prvu obnovu održanu u subotu, 05.04., predvodio je p. Arkadijusz Krasicki, misionar Družbe Duha Svetoga i sveučilišni kapelan za profesore i studente u Osijeku. Sa njime je došlo i troje mlađih suradnika koji su tijekom programa i razgovora iznosila svoja svjedočenja i na taj način bili dragocjeni poticaj ostalima za uključenje u razgovor. Tema duhovne obnove bila je „Gospodine samo reci riječ!“ koja je u vidu predavanja, razmatranja, razgovora, sakramenta pomirenja, pobožnosti Križnog puta i Euharistijskog klanjanja, te sv. Mise kao krune susreta obilježila ovaj Bogom darovan dan.

Predvoditelj je posebno naglašavao važnost čitanja Biblije, osluškivanja što nam Bog  preko nje poručuje, kao i provođenja Božjih poruka u život. Okupljene je, ukazom važnosti i vrijednosti mučeništva (žrtvovanja) života za druge u ovim krajevima i unatoč svim poteškoćama, ohrabrio, te naglasio potrebu povezanosti krajevnih crkava. Također je istakao kako njegova studentska zajednica još od prve duhovne obnove održane prije dvije godine u ovom Svetištu, moli i moliti će i nadalje za nas.

Kada je riječ o molitvi, p. Arek je između ostaloga rekao: “Brate i sestro…ti si pozvan moliti. Zato nemojte nikada zaboraviti da imate u sebi silu Duha Svetoga..da ste kršteni, da ste krizmani..nego hrabro krenite naprijed. Budite svjedoci svojim ukućanima..svojim prijateljima, svojima na poslu..svojim ponašanjem, svojom tihom molitvom.”

Otvorenost u razgovorima još jednom je pokazala potrebu za Bogom i kako mu se približiti.

Ovogodišnja obnova,  za razliku od dvodnevnih prijašnjih godina, pokazala je svu složenost i poteškoće našega vremena, pa će, zaključeno je, biti potrebna daljnja prilagođavanja potrebama i mogućnostima onima koji u njima žele sudjelovati.

Slijedeća je već zakazana za subotu, 03.05.2014 na istome mjestu. Predvoditi će je isusovac, o. Vinko Maslač, župnik župe Sv. Petra u Beogradu.

0Shares