Zajedničkim naporima do ljepših Tekija

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/03/IMG_6680.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Kancelarija direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada bila je u četvrtak, 19. ožujka prije podne, mjestom zajedničkog sastanka predstavnika toga Zavoda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine sa ravnateljstvom Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske. Okupljeni za jednim stolom, slično kao i prije godinu dana, predstavnici triju strana razgovarali su o dosadašnjem tijeku poduzetih aktivnosti glede izrade projektne dokumentacije obnove svetišta na Tekijama, te realnim očekivanjima provedbe istih u perspektivi.

Rukovodilac projekta, gospođa Slobodanka Babić, dipl. ing. arhitekture iz Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture nagovijestila je skori završetak kompletnog projekta obnove eksterijera crkve s kojim će se, kako je naglasila, moći sudjelovati na natječajima kod relevantnih institucija u zemlji i inozemstvu. Za davanje uvjeta za uređenje partera i okoliša crkve zaduženo je Javno preduzeće “Urbanizam” iz Novog Sada sa čijim bi stručnjacima, prema riječima  gosp. Zorana Vape, direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, u skorije vrijeme trebao biti organiziran sastanak. Prema mišljenju predstavnika oba zavoda, nije realno očekivati da do središnjeg slavlja jubileja, 5. kolovoza 2016. bude realiziran projekt obnove enterijera crkve, budući da za sastavljane istoimenog projekta Zavod ne raspolaže sa neophodnim podacima iz prošlosti Svetišta.

Ravnateljstvo Svetišta iznijelo je svoje prijedloge u vezi obnove i izgradnje dodatnih objekata na prostoru Svetišta, te podsjetilo da bi na prilazima Svetištu iz oba smjera bilo potrebno postaviti turističke ploče sa natpisom Svetišta. Ravnatelj, vlč. Stjepan Barišić, ukazao je i na problem prelaska ceste pri ulasku u Svetište, predlažući izgradnju pješačkog prijelaza sa semaforom. Spomenuta je, također, i mogućnost podizanja prikladnog zvukobrana između ceste i crkve, kao i odbojnika na istome mjestu radi zaštite objekta od udara vozila.

Sastanak je završen na opće zadovoljstvo nazočnih, uz očekivanja kontinuiranog i uzajamnog rada na polju obnove Svetišta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)