Sveti Joakim i Ana proslavljeni i u svetištu na Tekijama

0

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/07/DSC_6468_1.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Svečana euharistijska slavlja prigodom spomendana roditelja Blažene Djevice Marije, svetih Joakima i Ane, proslavljena su i ove godine kao svetkovina tzv. Malih Tekija u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu.

Prema tradiciji, slavlje je započelo uoči same svetkovine, u ponedjeljak 25. srpnja navečer, uz sudjelovanje većeg broja hodočasnika i svećenika Petrovaradinskoga dekanata, ali i iz obližnjih župa susjedne Subotičke biskupije.

Nakon vremena određenog za ispovijed hodočasnika, prvo je služena sveta misa na mađarskom jeziku, a potom na hrvatskom koju je predvodio vlč. dr. sc. Tomislav Đukez, župnik župe Sv. Josip u slavonskom mjestu Josipovac.

U svojoj propovijedi prožetoj govorom o obitelji, vlč. Đukez je napose podsjetio na ozračje vjere i ljubavi u kojemu je odrastala i stasavala Bogorodica Marija čiji roditelji trebaju biti primjer današnjima. Spomenuo se i svih ljudi uključenih u duhovni razvoj svakoga čovjeka, te pozvao nazočne vjernike da Bogu zahvale za sve pokojnike koji su ih odgajali u vjeri.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/07/DSC_6504_1.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/07/DSC_6449_1.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Na koncu  slavlja upriličena je tradicionalna vanjska procesija sa svijećama.

Na sam dan proslave, u utorak 26. srpnja bile su služene svete mise na mađarskom i hrvatskom jeziku. Onu svečanu, u 11 sati, također je, uz koncelebraciju domaćih župnika, predvodio vlč. Đukez koji je u zaključku propovijedi izrazio nadu da će svaki istinski vjernik sa ovih slavlja otići sa odlukom da Bog boguje u njegovu životu, da ga iznova obnavlja i obasipa svojim milostima i milosrđem, kako bi u svakoj svojoj odluci i na svakom mjestu mogao navještati Božju dobrotu i strpljivost.[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2016/07/DSC_6653_1.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Svečanost je završena večernjom svetom misom i pjevanim „Tebe, Boga hvalimo“ u svjetlu najave središnje proslave velikoga jubileja – 300. obljetnice svetišta koja započinje u večer 4. kolovoza.   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)