Proslava 130. obljetnice Tekijske crkve

U nedjelju, 30.10.2011. god. znamenita crkva Gospe Snježne na Tekijama bila je iznimno posjećena. Nije riječ o turistima, niti koncertu, već o jubileju. Okupljeni u hramu Pomoćnice Kršćana, proslavili su Petrovaradinci 130. obljetnicu blagoslova postojeće crkve svetišta.

Himnom „Oj, Tekijska Gospo sveta“ započelo je slavljenje sv. Mise koju je, uz koncelebraciju nekoliko svećenika, služio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović. Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti pjevački zbor HKPD-a “Jelačić” iz Petrovaradina.

Prigodnu akademiju, koja je usljedila nakon Misnog slavlja, otvorio je domaćin svetišta, vlč. Stjepan Barišić, naglasivši da će za pet godina svetište proslaviti još značajniji jubilej – 300. obljetnicu postojanja. U nastojanju da se za taj događaj bolje i potpunije pripremi, pozvao je prisutne na buduću suradnju, naročito one koji raspolažu saznanjima odnosno dragocjenom materijalnom ili pisanom građom vezanom za povijest svetišta.

Pozdrav Nebeskoj Majci, Gospi Tekijskoj, upućen je i na početku samog programa, izvedbom Bachove skladbe “Ave Maria“, u interpretaciji vokalne solistice, soprana Etel Koči i orguljske pratnje Vesne Kesić – Krsmanović.

O prilikama koje su prethodile podizanju postojeće crkve, uz osvrt na samu izgradnju, arhitektoniku zdanja i vidljive preinake koje su se tijekom minulog stoljeća u njoj dogodile, govorio je voditelj svetišta Petar Pifat. U pauzi predavanja, Vokalno – instrumentalni sastav “Tekije” iz Petrovaradina višeglasno je otpjevao poznatu marijansku pjesmu pod nazivom “Nek ori”. Riječ je o pjesmi koju je u čast Tekijskoj Gospi skladao nekadašnji ravnatelj ovoga svetišta opat Ilija Okrugić – Srijemac, prigodom blagoslova novosagrađene crkve, 4. kolovoza 1881. god.

Naročito svečanim i dirljivim tonom činio se završetak ove svečanosti, kada je proslavljeni džez saksofonista Ivan Švager, uz pratnju Petra Pifata na orguljama, izveo poznatu gospel skladbu “Amazing grace .”

Na samom kraju programa, biskup Đuro uputio je prigodnu poruku i zahvalu svima koji su u ovome slavlju sudjelovali.

Spomenutom svečanošću označen je i završetak ovogodišnjeg Bogoslužja na Tekijama.