Ilija Okrugić Srijemac među Karlovčanima i Petrovaradincima

1

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/DSC_2497.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Nalazeći se u prvoj godini trogodišnje proslave jubileja 300. obljetnice Tekijskog svetišta koja je posebnim kulturnim sadržajem posvećena opatu Iliji Okrugiću Srijemcu, zaslužnom obnovitelju tekijske crkve, poznatom književniku, dramaturgu, glazbeniku i povijesničaru, u organizaciji Biskupijskog svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu i župe Presvetog Trojstva u Sremskim Karlovcima, u subotu, 27.09.2014. održan je u Kapeli Gospe od mira svečani koncert pod nazivom „Nek ori Iliji Okrugiću u čast“.

Uvodnu riječ i pozdrav prisutnima na koncertu uputio je domaći župnik Marko Lončar. Te večeri u Kapeli Gospe od mira, Petar Pifat je kao voditelj svetišta na Tekijama vodio konferansu koncerta, prikazavši djelo i lik Ilije Okrugića Srijemca, koji u kratkim crtama prenosimo ovdje: “Srijemski Karlovci su mjesto gdje mnogi posjetitelji dolaze vidjeti i diviti se: Patrijaršijskom dvoru, Sabornoj crkvi, crkvi Presvetog Trojstva, Kapeli gospe od Mira. Srijemski Karlovci nisu samo poznati po Grožđebalu i dobrome vinu, već i po pjesniku Branku Radičeviću koji je napisao mnogobrojne pjesme. Ali, pored svega toga ne smijemo zaboraviti na onoga o kojemu ništa ne piše u turističkoj ponudi Sremskih Karlovaca, onoga koji je suvremenik dobrim dijelom i Branka Radičevića. Mi ne smijemo zaboraviti na Iliju Okrugića Srijemca koji je rođen u Sremskim Karlovcima i službovao 31 godinu u Petrovaradinu kao svećenik. U Petrovaradinu i Srijemskim Karlovcima se još uvijek njeguje duh poštivanja svojih predaka, velikana srijemskih, među kojima je jedan od najpoznatijih Ilija Okrugić Srijemac. To jeste razlog zašto su se okupili njegovi mnogobrojni štovatelji u Kapeli Mira, gdje su Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Jelačić” iz Petrovaradina i zbor župe Presvetog Trojstva iz Srijemskih Karlovaca  svojim nastupom obnovili uspomene na iliju Okrugića, te kroz njegove pjesme i kompozicije nastoje ih sačuvati od zaborava.”

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/DSC_2527.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Budući da je Ilija Okrugić najznamenitiji upravitelj svetišta na Tekijama u Petrovaradinu, koji je ujedno i obnovitelj Tekijske crkve, plodni hrvatski književnik, pjesnik, dramski spisatelj, povijesničar, poliglota (govorio sedam jezika), glazbenik, amater skladatelj (svirao: violinu, klavir, gitaru, tamburicu, citru), napisao je mnogo napjeva, pjesama, koje se čuvaju u tradiciji orguljaša, a koji su zaslugom kompozitora Stanislava Prepreka zabilježeni. Prvu godinu jubileja 300. godina Tekijskog svetišta posvećen je sjećanju na djelo i lik Ilije Okrugića Srijemca, a među tim događanjima je  u njegovu čast na početku ove godine prikazan I igrani film “Domovina I ljuba” koji je snimila zajednica Hrvata iz Beograda “Tin Ujević”.

Te večeri na koncertu u Kapeli mira, HKPD “Jelačić” je predstavio sljedeće pjesme Ilije Okrugića: Slava Bogu, Spomeni se, Isuse, Bože moj i Za jedan časak radosti.

Ilija Okrugić je završio gimnaziju u Sremskim Karlovcima i nakon toga upisao teologiju u Đakovu, gdje je bio prvi ređenik biskupa Štrosmajera, 1850. Godine. Okrugić je kao kapelan  i svećenik službovao u mnogim mjestima u Srijemu, a gdje god je bio svećenik ostavljao je mnoga nadahnuta glazbena djela. Tako se njegove pjesme (naročito božićne) i danas pjevaju u Slavoniji i Srijemu. Osim božićnih, skladao je i Marijanske pjesme u čast Tekijskoj Gospi od kojih jednu nazivamo himnom Tekijskog svetišta. Osim duhovne glazbe pisao je i svjetovnu (narodnu) glazbu, koju nam je na koncertu u Kapeli Mira predstavio zbor župe Presvetog Trojstva iz Sremskih Karlovaca. To su pjesme: Oj Bosilje bilje, Oj djevojko brigo materina i Milkina kuća na kraju. Nakon toga nam se predstavio i tamburaški orkestar Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva “Jelačić” sa, također svjetovnim, pjesmama Ilije Okrugića: Milkina kuća i U našemu lijepo ti je Srijemu. [pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/DSC_2538.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”47″ height=”525″] [pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/DSC_2540.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/09/DSC_2580.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

 

U ime organizatora, na kraju Koncerta, riječi je uputio i upravitelj Tekijskog svetišta, vlč. Stjepan Barišić koji je istakao da će na kraju ove godine u svetištu na Tekijama, u okviru završetka prve godine proslave 300. obljetnice Svetišta biti organizirano i književna večer posvećeno Iliji Okrugiću Srijemcu, te već sada pozvao sve koji imaju smisla za poeziju i recitaciju, da se pridruže i da sve to bude zaokruženo sa Srijemom i djelom i likom Ilije Okrugića Srijemca.

Koncert je završen pjesmom “Nek se ori” posvećen Majci Božjoj, koju su zajedno izveli svi sudionici koncerta.

                                                                                                                                                                                                                                 Tomislav Mađarević

1 thought on “Ilija Okrugić Srijemac među Karlovčanima i Petrovaradincima

  1. Slava Isusu da postoji Googl , danas sam od jedne doseljenice u Bjelovar iz Sremskih Karlovaca kupila voće.Htjela sam znati nešto više i eto pročitah Vaše štivo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)