U najpoznatijem srijemskom svetištu Gospe Snježne u Tekijama kod Petrovaradina  25. i 26. srpnja proslavljene su tzv. “Male Tekije” na blagdan svetog Jakova, apostola i spomendana svetih Joakima i Ane, čiji se spomendan u ovome Svetištu slavi punih 260 godina. Tradicionalno tih dana se svake godine hodočasti u ovo biskupijsko svetište Srijemske biskupije te euharistijskim slavljima, procesijom i prigodnim programom časti se Gospa Tekijska. To je ujedno prigoda za svetu ispovjed. Liturgijska slavlja služena su uoči same svetkovine, u petak 25.07.2014., u 17 sati na mađarskom jeziku i u 19 sati na hrvatskom jeziku.

Uz sudjelovanje mnogobrojnih vjernika hodočasnika iz župa petrovaradinskog dekanata i drugih župa Srijemske biskupije i iz Novoga Sada, započela je proslava u petak 25. srpnja večernjom svetom misom, koju je predvodio mladomisnik vlč. Pavao Mikulčić, iz Slavonskog Broda, u zajedništvu sa svećenicima Petrovaradinskog dekanata i svećenicima iz Novog Sada i Futoga.

U svojoj propovjedi mladomisnik vlč. Pavao Mikulčić je rekao: “Ovo je braćo i sestre blagdan u kojem u kojemu častimo uspomenu Isusovog djeda i bake. Ovo je blagdan u kojem si posvećujemo veličinu Božje moći, ovo je blagdan koji nam ukazuje na potrebu vjera koja ima moć staro neplodno deblo pretvoriti u prekrasno svježe drvo. No, ovaj nam blagdan ukazuje i na važnost prinošenja osobne žrtve Bogu. Uz milosrđe na koji smo pozvani svakodnevno i prema svakome, pozvani smo prinositi i Bogu ugodne žrtve. Ovaj blagdan je i prilika da se sjetimo, svatko od nas svojih baka i djedova, da se sjetimo svojih predaka. Često nam se danas odnos prema starima svodi odbacivanja, “istrpljivanje” njihove prisutnosti, ušutkavanje …. Starije osobe mičemo s njihovih dotadašnjih pozicija u obitelji, te ih stavljamo u neki kutak naše kuće, ne bi li mi bili slobodni živjeti nesmetano. Tu se oni gube, propadaju, tonu kao što stari namještaj propada.


Mladomosnik Pavao je istakao: “Imamo li pravo, mi mlađi naraštaji odbaciti mudrost i inteligenciju starijih? Novi naraštaj ne može rasti bez mudrosti i povezanosti s prijašnjim. Mudrost novoga naraštaja pokazuje se u odnosu s korijenima, sa prihvaćenjem svega onoga dobroga što su nam stariji naraštaji namjenili. Jer onaj tko ne cijeni korijene, nema iz čega ni rasti. No, također svjesni smo i činjenice da ni naši preci nisu bez grijeha. Svjesni smo činjenice da i naši stariji ukućani znaju biti ti koji zbog izmorenosti životom, znaju ponekad stvarati nemir, ucjenjivati ili pak prijetiti. Poziv je ovo i vama starijima da poput današnjih svetaca sv. Jokima i sv. Ane, svoju starost podnosite strpljivo, ne tražeći u svojoj bolesti i iznemoglosti razloge i opravdanja za otežavanja života najbližih”.

Na kraju propovjednik je zaključio i poručio: “Ako Gospodin prepozna našu ustrajnu vjeru, koja ne pada na kušnjama nego na njima raste i jača se, onda će nas Gospodin nagraditi s onim što nam je najpotrebnije, i što ga iskreno i ustrajno molimo. Molimo danas sv. Joakima i sv. Anu, uzore supružničkog i obiteljskoga života, za sve naše obitelji. Molimo za otvorenost novim životima u obitelji, kako bi nam iz godine u godinu bilo sve više kolijevki, a sve manje grobova. Molimo za duhovni i moralni oporavak, za obraćenje u našem hrvatskom narodu”.

Večernje slavlje završilo je tradicionalnom procesijom sa svijećama s križem i slikom Majke Božje Tekijske.

Na sam dan svetkovine, u subotu 26.07.2014., služena su dvije svete mise: u 9 sati na mađarskom jeziku i u 11 sati na hrvatskom jeziku. I na sam dan proslave, u subotu 26. srpnja u 11,00 sati u crkvi Gospe Snježne slavljena je svečana sveta misa koju je predvodio mladomisnik vlč. Pavao Mikulčić,  iz Slavonskog Broda. Svečanost je uzveličao crkveni zbor župe Presvetog Trojstva u Srijemskim Karlovcima.

Proslava “Malih Tekija” zaključena je večernjim misnim slavljem, koju je također predvodio mladomisnik vlč. Pavao Mikulčić.

                                                                                                                                    Tomislav Mađarević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)