Jubilej tekijskog svetišta i na kalendaru

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/10/Picture1.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Prema višestoljetnoj tradiciji kojom se vjernici petrovaradinskoga dekanata opraštaju posljednje nedjelje mjeseca listopada od čudotvorne Bogorodičine slike u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu, u nedjelju 25. listopada služena je posljednja ovogodišnja sveta misa kojom je završeno godišnje hodočašće i bogoslužje u ovom srijemskom, marijanskom svetištu.

Iako se čudotvorna Gospina slika od 2008. godine ne prenosi u crkvu Sv. Jurja kao njezino nekadašnje zimovalište, već ostaje na oltaru, dostupna hodočasnicima preko cijele godine, običaj „zatvaranja Tekija“ bio je i ostao svečani liturgijski čin u kojemu sudjeluje znatno veći broj vjernika hodočasnika.

A da će hodočasnici iduće godine biti u prilici svakodnevno promatrati čudotvornu Gospinu sliku u svojim domovima, postalo je očito nakon svete mise kada je ravnatelj svetišta vlč. Stjepan Barišić predstavio dvanaestolistovni rimokatolički kalendar u nakladi svetišta za 2016. godinu koja je u povodu obilježavanja 300. obljetnice Svetišta Gospe Tekijske proglašena Jubilarnom hodočasničkom godinom.

Poslije uvodnih riječi ravnatelja svetišta i njegova osvrta na povijest kalendara općenito, o pokretanju nakladničke djelatnosti svetišta 1971. godine govorio je voditelj svetišta, Petar Pifat, ističući kako je idejni tvorac toga pothvata bio tadašnji ravnatelj svetišta, franjevac-konventualac Dominik Kamenski. Njegove plemenite i razborite ideje bile su poticaj kasnijem ravnatelju Stjepanu Mileru da nakladničku djelatnost svetišta razvije i proširi na različite tiskovne artikle koje su i danas vrlo prepoznatljive na tržištu u tuzemstvu i inozemstvu.

U okviru prezentacije, nazočnima je u vidu multimedijalnog prikaza predstavljen izgled novoga dvanaestolistovnog kalendara za 2016. godinu, uz tumačenje odabira fotografija, njihova značenja i značaja u simbolici svetišta.

Na koncu programa istaknuto je kako će prihod od kupovine ovoga autentičnog i umjetnički izrađenog kalendara biti utrošen u svrhe prijeko potrebne obnove svetišta u Godini velikog jubileja.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/10/Vlc.-Stjepan-Barisic.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”] [pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/10/Petar-Pifat1.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]