Dvije biskupije u posjeti trećoj

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6202.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj, 8. listopada, neradni je dan, pa su župnici pojedinih župa isti iskoristili za odlazak na hodočašća. Tako su dva autobusa iz župe Sv. Leopold Mandić u Koprivnici i jedan iz župe Sveta Terezije Avilske u Požegi krenuli ka Petrovaradinu, u Svetište Gospe Tekijske gdje smo im organizirali doček. Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Ivica Žuljević, katedralni župnik župe Sveta Terezija Avilska u Požegi. Uz njega je koncelebrirao kapelan istoimene župe, vlč. Mario Večerić, zatim vlč. Dominik Vukalović, župnik župe Sv. Leopold Mandić iz Koprivnice, preč. Marko Loš, župnik župe Sv. Rok u Petrovaradinu i vlč. Stjepan Barišić, ravnatelj Svetišta. Da je ovim hodočašćem ostvaren susret vjernika triju biskupija, spomenuo je na početku slavlja i vlč. Žuljević, konstatirajući da su dvije biskupije (Varaždinska i Požeška) danas došle u posjet trećoj (Srijemskoj) biskupiji.”

Prema unaprijed dogovorenom programu boravka i obilazaka znamenitih odredišta u Petrovaradinu i njegovoj okolici, gostima je prvo sažeto predstavljena tri stoljeća duga povijest Tekijskog svetišta, a potom organiziran obilazak centra Sr. Karlovaca sa crkvom Presvetoga Trojstva, Sabornom crkvom i Kapelom Gospe od mira. Posjet manastiru Velika Remeta bio je privilegij hodočasnika iz Požege, dok su Koprivničani za to vrijeme objedovali u hodočasničkom domu u Svetištu. 

Sljedeća znamenitost koju su obje grupe hodočasnika posjetile je isusovačka crkva Sv. Jurja. U njoj su vidjeli i staru krstionicu iz koje je kršten ban Jelačić, a nakon toga i kuću u kojoj je rođen i živio.

 

Šetnjom po Petrovaradinskoj tvrđavi i centralnom jezgru Novog Sada završio je njihov boravak u našemu gradu. Vjerujemo da će ga nositi u lijepoj uspomeni, baš kao i mi u Svetištu, radujući se nekom sljedećem susretu.

 

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6208.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6218.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

 

1 thought on “Dvije biskupije u posjeti trećoj

  1. Bog Svima koji zive po regulama koje pisu na dve kamene ploce. Nezaboravan dan po svim osnovama narocito prijateljski i gostoljubivi domacini. Svako dobro narocito zdravlja Vam zelimo. Ljep pozdrav iz KC

Comments are closed.