Kada je nekadašnji ravnatelj Tekijskog svetišta, opat Ilija Okrugić Srijemac, godine 1881. povećao i rekonstruirao crkvu radi nedovoljno prostora za veći broj hodočasnika, ne znamo je li slutio da bi se njezin unutarnji prostor ponovno mogao činiti malenim. Bilo kako bilo, u subotu, 4. listopada je unutrašnjost crkve Svetišta doista tako izgledala.

Naime, posjetu Svetištu bile su najavile tri grupe hodočasnika i to u prijepodnevnim satima. Prvo je pristigao autobus članova Mješovitog pjevačkog zbora “Slovenski dom” iz Zagreba koji su noć prije sudjelovali na svečanosti “II Dani slovenske kulture” u Kulturnom centru Novoga Sada. Pred njihov odlazak, klupe su ispunjavali profesori povijesti pristigli iz Osiječko-baranjske županije čiji je boravak u Petrovaradinu, pored posjeta Svetištu, uključivao obilazak crkve Sv. Jurja, rodne kuće bana Jelačića i Petrovaradinske tvrđave. Konačno, hodočastili su i vjernici župe Sv. Ana iz Brođanaca (kraj Slavonskog Broda) na čelu sa župnikom vlč. Ivanom Markovićem koji je u zajedništvu sa njima služio sv. Misu. 

Tumačeći povijest nastanka i razvitka, ravnateljstvo Svetišta ukazalo je svim grupama hodočasnika na važnost ovoga svetoga mjesta, naglašavajući da će za dvije godine biti svečano obilježena 300. obljetnjica njegova postojanja.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6180.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”] [pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/10/IMG_6182.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]