Orahovačka župa pohodila Tekije

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/04/IMG_6800.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Idući sve više i organiziranije u susret velikom jubileju (300. obljetnici) Svetišta, ravnateljstvo istoga pojačava svoje napore da, uz Božji blagoslov i Gospin zagovor, na pravi način sudjeluje u širenju kulta Gospe Tekijske.

Da u tome polako i uspijeva, svjedoči nedavno hodočašće vjernika iz župe Našašća sv. Križa iz Orahovice kraj Našica (RH) čiji se župnik, vlč. Željko Strnak, informirao i najavio ravnateljstvu putem web stranice Svetišta koja virtualno prenosi i svjedoči o događanjima u njemu.

 Nakon posjeta futoškoj rimokatoličkoj crkvi Srca Isusova i novosadskoj “katedrali”, četrdesetak hodočasnika orahovačke župe prešlo je Dunav i stupilo u Srijem da bi se poslije jednosatnog razgledanja Petrovaradinske tvrđave sa crkvom Sv. Jurja i rodnom kućom bana Josipa Jelačića, pronašlo odmorište u okrilju Svetišta Gospe Tekijske kao središnjeg odredišta na njihovom hodočasničkom putu.

U crkvi ih je dočekala srdačna dobrodošlica ravnatelja vlč. Stjepana Barišića i voditelja Petra Pifata, a potom i sažeta priča o povijesnom nastanku i značaju ovog Gospinog Svetišta.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/04/IMG_6805.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/04/IMG_6798.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

 

Vrhunac i cilj hodočašća bila je sv. Misa koju je, uz koncelebraciju župnika Strnka, predvodio vlč. Barišić. U vrlo nadahnutoj propovjedi gostima je iz vlastita iskustva rekao kako se svojim kućama neće vratiti isti kakvi su bili prije nego su došli u Svetište. Nadalje ih je podsjetio i na slavnu povijest Srijemske biskupije na čelu sa mučenikom sv. Dimitrijom, ali i na stvarnost sadašnjice u kojoj, kako je rekao, naša biskupija teško živi. “I prije je jedno vrijeme bila umrla, pa oživila. Zato vjerujemo i da će uskrsnuti” poručio je vlč. Barišić, ističući da je cilj Svetišta da ono živne i da u njega dolazi što više hodočasnika.

Poslije sv. Mise bio je kraći predah za okr’jepu, a zatim pokret ka Sr. Karlovcima, manastiru Krušedol i dalje…prema kući.