Četiri stotine hodočasnika velikokopanačkog dekanata

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6911.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Tekijska crkva bila je premala da u subotu, 20. lipnja 2015. bude mjesto euharistijskoga slavlja za četiri stotine hodočasnika velikokopanačkog dekanata čiji je dolazak u svetište bio najavljen, a doček potanko pripreman.

Od ranoga jutra sve je ličilo na dan proslave svetkovine Gospe Snježne kao središnjega događaja u godini kada zbog velikoga broja hodočasnika budu angažirani djelatnici koji na otvorenom prostoru uz crkvu postavljaju klupe, liturgijski inventar i drugu opremu neophodnu za bogoslužje. Nakon što je na parking svetišta pristigao i posljednji od ukupno osam autobusa s hodočasnicima, ubrzo je započela sveta misa koju je predvodio ravnatelj svetišta, vlč. Stjepan Barišić. U koncelebraciji su bili svećenici iz velikokopanačkoga dekanata: vlč. Ivica Tunjić, župnik u Babinoj Gredi, vlč. Stjepan Šumanovac, župnik u Sikirevcima, vlč. Nikica Mihaljević, župnik u Donjim Andrijevcima i vlč. Mirko Jokić, župnik u Kruševici, te preč. Marko Kljajić, župnik u Surčinu i Novom Beogradu. Prije početka i tijekom svete mise, hodočasnike su ispovijedali preč. Tomislav Kovačić, dekan petrovaradinskoga dekanata i župnik u Sr. Kamenici, vlč. Zdravko Čabrajac, župnik u Beočinu i Čereviću i preč. Blaž Zmajić, župnik u Irigu.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6918.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6903.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Pozdrav hodočasnicima najprije je uputio voditelj svetišta, Petar Pifat, sažeto im tumačeći povijesne okolnosti nastanka i života svetišta sve do današnjih dana, ukazujući na značaj i duhovnu povlaštenost mjesta na kojem se nalaze. Pozdrave je na početku svete mise uputio i vlč. Barišić, produbivši ih u propovijedi koja je imala oslonac na evanđeosku poruku o Isusovom prvom čudu u Kani Galilejskoj i Marijinoj poruci poslužiteljima “Što god vam rekne, učinite” (Iv 2,5) koja je izabrana za geslo predstojećeg jubileja 300. obljetnice Svetišta Gospe tekijske.

Nadahnute riječi izrekao je pred kraj svete mise i dekan velikokopanačkog dekanata, preč. Nikica Mihaljević, iznoseći razmišljanje da bi se Gospa Tekijska mogla nazvati i Gospa od pobjede. Svoj prijedlog obrazložio je činjenicom da su u bitci kraj Petrovaradina gotovo triput malobrojniji Kršćani izašli kao pobjednici zahvaljujući pouzdanju u Gospin zagovor. U posadašnjeno vrijeme preneseno, preč. Mihaljević je nadodao kako svaki čovjek tijekom svoga života vodi različite bitke iz kojih izlazi kao pobjednik jedino ako čvrsto vjeruje. S tom je misli završio svoj govor, te pozvao hodočasnike da milosno iskoriste svoj boravak u svetištu.

[pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6895.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”https://www.tekije.com/wp-content/uploads/2015/06/IMG_6917.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Osim boravka na Tekijama, hodočasnicima je, također, upriličen obilazak ostalih znamenitih bogomolja u okolici: crkve Imena Marijina u centru Novoga Sada, kao i crkve Sv. Jurja u petrovaradinskoj tvrđi.