Vigilija Velikih Tekija 2022.

PETROVARADIN (TU) – Proslava Gospe Snježne u biskupijskom svetištu na Tekijama započela je u četvrtak, 4. kolovoza. Uoči Velikih Tekija slavljene su Mise. Misa na staroslavenskom slavljena je u 15.30, na mađarskom u 17 sati, a pontifikalno misno slavlje na hrvatskom jeziku započelo je u 19 sati. Predvodio ga je srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović u koncelebraciji sa biskupom koadjutorom msgr. Fabijanom Svalinom i svećenicima Srijemske biskupije.

Srijemski biskup je u homiliji govorio o Mariji kao brižnoj zagovornici i majci, te kazao: Naš svakodnevni  život nosi u sebi mnoštvo izazova i mnoštvo poteškoća, mnoštvo problema i neizvjesnosti na koje imamo vlastite privremene ili polovične odgovore.  Svaki od nas obraća se nebeskoj Majci sa svojim potrebama i s nakanama u svom srcu, koje želi prikazati, kako bi nam ona izmolila milost i pomoć. A svakako smo i zahvalni njoj za sve što čini i što je učinila i za svaku uslišanu molitvu koju smo joj uputili.

Zato joj se i danas obratimo i nemojmo otići sa ovoga slavlja, a da nismo zahvalili nebeskoj Majci ili da je nismo za nešto zamolili. Blažena Djevica Marija veliko je blago, neugasivo svjetlo, kruna djevičanstva, žezlo prave nauke, nerazorivi hram pripravljen za mjesto onome kojemu prostor ne može obuhvatiti, za mjesto sinu njezinom Isusu Kristu. Ona je neprocjenjivi dar koji smo primili podno križa kada je umirući Isus rekao Ivanu, a i svima nama, što i danas poručuje: ‘Evo ti majke!’ Tada smo postali cjelinom i brigom njezina majčinstva, kazao je msgr. Gašparović.

Biskup se u nastavku homilije osvrnuo na pročitano Evanđelje, koje je govorilo o događaju na svadbi u Kani. Kazao je kako je u ovom događaju Marija pokazala svoju majčinsku brigu prema ljudima koji su se našli u nevolji i već se tu istakla kao moćna zagovornica, kada se za domaćine zauzela kod svoga Sina.

Marija je zagovornica, primjećuje potrebu i traži izlaz iz problema. Malo govori, a puno čini. Kao što je Marija surađivala i surađuje sa svojim Sinom, ona surađuje i s nama. Otkako je Isus podno križa rekao Ivanu: ‘Evo ti majke’, od toga dana je ona svima nama majka, koja djeluje i bdije. U tom smislu je prihvatiše dobri kršćani pozdravljajući je s ‘Kraljice svih svetih’. Prihvatili su je kao Majku grešnici, pa je zazivaju ‘Utočište grešnika, moli za nas’. Prihvatiše je svi rasplakani, zazivajući je ‘Utjeho žalosnih’. Prihvatio ju je i Božji narod koji ju je nazivao pomoćnicom kršćana, odvjetnicom, pomagačicom, posrednicom. I mi ovdje prisutni svjesni smo da bdije nad nama. Evo i sada, i ovoga trenutka i ovoga slavlja bdije nad nama, želi utisnuti u nas sliku svoga Sina, Isusa Krista. I sada na ovome slavlju vigilija Velikih Tekija, Gospe Snježne, na slavlju ove svete mise, Božanskoga stola riječi i lomljenja kruha, Marijino majčinsko oko promatra i istim glasom Isusu govori da čuje naše molitve sada ovdje, na ovom svetom mjestu, naglasio je biskup Gašparović.

Srijemski biskup je na kraju homilije pozvao vjernike na molitvu: Uputimo i danas molitve nebeskoj Majci, da nas zagovara i da nas nikada ne napusti. Molitva je toliko važna za sve kršćane. Neophodna je za disanje. Bez nje nitko ne može živjeti kao vjernik, kršćanin. Nitko nije izuzet od te potrebe molitve. Molitva je posebno važna u obitelji, za život i za skladan rasta svakog pojedinog člana. Molitva je razgovor obitelji s Bogom, koji jača međusobnu ljubav, vjernost i zajedništvo među supružnicima i slogu i povezanost  s djecom. Ona nosi Boga u obiteljsko zajedništvo. Zato molimo zajedno i tražimo zagovor Marijin kod Isusa Krista. Čovjek bez molitve, bez sakramenata i bez Božje jednostavnosti, iščezava. U Isusu Kristu zagrlile su se ljubav i vjernost  prema čovjeku. I samo s Kristom čovjek može biti vjeran i ljubiti svoga bližnjega tako kako nas je Krist ljubio.

Zahvalni smo nebeskoj Majci za svaki njezin zagovor. Možda nije odmah pritekla u pomoć, možda smo trebali imati strpljenja. Usudimo se danas moliti Mariju za izgubljene osobe, za izgubljene prijateljske odnose, za izgubljeno dostojanstvo, izgubljene prijatelje, supružnike, mladiće i djevojke. Molimo danas, Majku Božju da kao kršćani nađemo sebe.

Poput Marije, oslonimo se na Isusa Krista. Njemu predajmo svoj život, svoje uspone i svoje padove, svoja nadanja, svoja stradanja i svoje radosti. Molimo ovdje za naše obitelji, za naše župne zajednice, za muževe i žene, koji su po Božjoj volji pozvani da budu darivatelji života, da ih Gospodin obdari otvorenošću životu, unatoč neizvjesnostima koje imaju. Molimo za mladiće i djevojke, da im Marija izmoli privlačnost prema ljepoti koja dolazi iz čiste ljubavi. Molimo za djecu koja su izložena brojnim lošom utjecajima, da u svojim roditeljima, u svojim odgojiteljima, u svojim bakama i djedovima, u učiteljima, uvijek nađu uzore za svoj život. Molimo za stare osobe, bolesne i patnike, da im Gospodin udjeli snagu, kako bi u svojim svakodnevni patnjama slavili Isusa Krista. Molimo i za nas same, zaključio je msgr. Gašparović.

Nakon mise uslijedila je tradicionalna procesija sa svijećama kroz tekijsko svetište. Sliku Gospe Tekijske nosili su vjernici iz Šida i Sota, a slijedili su u procesiji biskupi, svećenici i vjernici noseći upaljene svijeće i pjevajući marijanske pjesme. Po završetku procesije, predsjedatelj slavlja podijelio je završni blagoslov, a potom je slika Gospe Tekijske u procesiji unesena u crkvu.

0Shares