SLIKARSKA KOLONIJA NA TEKIJAMA

Marijin mjesec u svetištu Snježne Gospe na Tekijama započeo je molitvom za stradale u nedavnim tragedijama u Beogradu i Mladenovcu, te dvodnevnom slikarskom kolonijom.

PETROVARADIN/TEKIJE (TU) –  Prvi svibanjski vikend, tj. u subotu i nedjelju 6. i 7. svibnja, likovni umjetnici iz Vojvodine okupili su se u likovnoj koloniji na Tekijama u organizaciji Srijemske biskupije. Okupljene pod znakom križa i polumjeseca, zaštitnoga znaka našeg najvećeg biskupijskog svetišta, umjetnike je na početku prvoga dana pozdravio generalni vikar mons. Jospi Ivešić i otvorio koloniju. U svijetlu nemilih događaja koji su se zadesili u Srbiji prethodnoga tjedna, mons. Ivešić je koloniju otvorio prigodnom zajedničkom molitvom u Svetištu za  nastradale i njihove obitelji. Potom se sudionicima obratio prečasni Ivan Rajković, rektor svetišta, koji je ukratko predstavio povijest same crkve i govorio o povijesnim događajima koji su se dogodili na ovom mjestu.

Drugoga dana kolonije, umjetnike je posjetio i srijemski biskup koadjutor, mons. Fabijan Svalina, te su sudionici imali prilike sa njim podjeliti svoje dojmove o koloniji, te djelima koja nastaju tjekom njihovog boravka na Tekijama. Kolonija je zatvorena nakon misnoga slavlja u uedjelju 7. svibnja u 19h. Ovim se još jednom pokazalo, da biskupijsko svetište na Tekijama nema samo religijski i hodočasnički značaj, te da je otvoreno mjesto i za susrete umjetnika, ali i za turiste i putnike namjernike koji su ljubitelji sakralne kulture.