S Bogom ostaj, sveta sliko!

Završila je još jedna Tekijska godina – prva u nizu trogodišnje proslave velikog jubileja – 300. obljetnice Svetišta čiji će vrhunac biti 2016. godine. Bila je to napose godina posvećena liku i djelu jednog od znamenitijih svećenika Srijemske biskupije, opatu Iliji Okrugiću Srijemcu, zaslužnom obnovitelju Tekijske crkve, poznatom književniku, dramaturgu, glazbeniku i povijesničaru.

[pictureframe image=”http://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/11/DSC_3493.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]Tako je zahvalnim euharistijskim slavljem pred čudotvornom Gospinom slikom, na Tekijama u nedjelju ozvaničen završetak ovogodišnjeg hodočašća i bogoslužja. Sv. Misu služio je ravnatelj Svetišta, vlč. Stjepan Barišić, dok je višeglasno pjevanje predvodio mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge „Kristal – Sladorana“ iz Županje. Na ulazu se posljednji put ove godine orilo „Oj, Tekijska Gospo sveta, da si stoput zdrava, što si sto i više ljeta doma našeg slava“. Nazočnost značajno većeg broja vjernika na slavlju potvrda je da uspomena na nekada svečani oproštaj od čudotvorne Gospine slike i danas živi u sjećanju i osjećaju Petrovaradinaca i ljudi iz okolice

U stara vremena, hodočasnici bi se na taj dan u crkvi na Tekijama oprostili od slike Tekijske Gospe, pješice ju prenoseći u četiri i pol kilometra udaljenu crkvu Sv. Jurja kao njezino zimovalište. Na čelu procesije, u kojoj je sudjelovalo mnoštvo naroda (žene, muškarci, djeca i odrasli, vatrogasci i vojnici), uzdizala se čudotvorna slika Tekijske Gospe, nošena u impozantno izrađenoj nosiljci na rukama djevojki odjevenih u bijele haljine i sa trobojnicama preko prsiju. Putem bi se pjevale Marijanske pjesme, a među njima i ona “S Bogom ostaj, sveta sliko” koju je za spomenutu prigodu napisao  nitko drugi do veliki Marijin štovatelj, naš Ilija Okrugić Srijemac.

No, da se vratimo sadašnjosti. Crkva tekijskog svetišta je od 2008. otvorena preko cijele godine, pa se običaj prijenosa Gospine slike više ne vrši. Gospa je otada, po svojoj čudotvornoj slici ovdje svakodnevno nazočna (i ljeti i zimi), čekajući hodočasnike koji bi je molili da posreduje u milosti kod svoga sina – Isusa Krista.

Ovim putem, Uprava Svetišta obavještava sve da će vrata crkve biti i nadalje otvorena za posjetioce, svakoga dana od 11 do 16 sati. Prema običaju, Bogoslužja neće biti do 12.04.2015. godine.

[pictureframe image=”http://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/11/DSC_3510.jpg” align=”left” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”].[pictureframe image=”http://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/11/DSC_3484.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”][pictureframe image=”http://www.tekije.com/wp-content/uploads/2014/11/DSC_3514.jpg” align=”right” lightbox=”true” title=”” link=”” width=”45″ height=”auto”]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.