O tekijama - Tekije
Crkva je otvorena svakodnevno od 10h do 18h. Svete mise služe se srijedom, subotom i nedjeljom u 17h.

O tekijama

U sjeveroistočnom Srijemu, na obronku Fruške Gore, udaljena oko 4 km od prijestolnice Vojvodine, nalazi se znamenita rimokatolička crkva. To je crkva Gospe Snježne – poznato svetište i proštenište Majke Božje Tekijske – koja svojom osobitošću i ljepotom privlači pažnju prolaznicima.

thumbnail

Smještena u Petrovaradinu, uz međunarodnu cestu Novi Sad – Beograd, ova je crkva svjedokom i spomenikom nadaleko čuvene pobjede Križa nad Polumjesecom, što je i vidljivo prikazano nad njenom kupolom. Ona je istodobno i povijesnim narodnim spomenikom oslobođenja od Turaka.

Ova je crkva ujedno i dom naše Nebeske Majke, Blažene Djevice Marije, čija čudotvorna slika, također poznata, tješi i štiti smjerne vjernike – hodočasnike. Na oltaru ona je, uistinu, mjesto molitve, utjehe i mira.

Pored Tekijske crkve počiva njen graditelj i ravnatelj, Ilija Okrugić Srijemac, neumorni promicatelj Marijine slave, dugogodišnji petrovaradinski župnik i opat i znameniti hrvatski spisatelj i glazbeni amater. Osim navedenog, bio je i istaknuti promicatelj bratstva i sloge između Srba i Hrvata. Svetište Majke Božje Tekijske svakodnevno je pristupačno onima koji su željni duhovne okrijepe i mira, kao i onima koji iz kulturnih potreba žele usput vidjeti i ponešto doznati o ovom svetom mjestu.