Katedralna župa iz Hvara hodočastila u svetište

Većina hodočašća u svetište na Tekije dolazi iz bližih ili manje udaljenih krajeva. U izuzetke spadaju posjetitelji iz Mađarske i Njemačke, ali i oni iz Dalmacije, sa otoka Hvara koji su hodočastili u ponedjeljak 17. 10. 2016. god. Smješteni u Osijeku odakle su svakoga dana u tome tjednu hodočastili u po jedno marijansko svetište, u svome su planu imali i Tekije.. i to ne samo da ga posjete, nego i da se duhovno obogate.

Riječ je o župljanima katedralne župe Svetoga Stjepana, pape i mučenika iz Hvara koje je predvodio župnik don Mili Plenković. Iako je njihov dolazak, kao i većina ostalih u ovoj godini bio iniciran obilježavanjem 300. obljetnice našega svetišta, ni oni nisu propustili priliku obići i druge znamenitosti tekijskog okružja, među kojima su drevna crkva Sv. Jurja, rodna kuća bana Josipa Jelačića i Petrovaradinska tvrđava.

Hvarani su u svetištu nakon okrijepe slavili i svetu misu koju je predvodio njihov župnik don Mili, te propovijedao u skladu sa trećim liturgijskim čitanjem u kojem je Isus govorio apostolima o progonstvu koje ih čeka kao njegove učenike. U svezi sa iskustvom svakoga kršćanina da Bog ponekad odmah reagira na vapaj, a ponekad šuti, svojim je župljanina na misi govorio o važnosti molitve, ističući kako je ona, bez obzira na sve, izraz pouzdanja i povjerenja u Boga. Jer, “Bog zna što radi. Postoje trenutci kada se Bog proslavjja na jedan način, a postoje trenutci kada se Bog proslavlja na drugi način… U svemu tome, kao vjernici trebali bismo na kraju moći reći kao Job: Neka je hvaljen Gospodin” ustvrdio je misnik, naglašavajući kako se za takvu vjeru treba boriti, jer se ona ne dobiva u naslijeđe.

U blagoslovu na koncu službe, predmolio je Gospodina da po zagovoru Gospe Tekijske sačuva zajednicu kršćana u Petrovaradinu, te da oni budu blagoslov i obogaćenje sredine u kojoj žive.